Hoppa till innehåll

Det behövs fler duktiga ledare

Utbildning och karriär

I vårt moderna samhälle tar vi för givet att vatten, kylar, frysar och luft ska fungera perfekt i alla byggnader. De som arbetar med den tekniken jobbar med VVS – en förkortning för värme, kyla och sanitet – och det är i dag en stor brist på arbetsledare och projektledare inom VVS.

I Sverige behöver det byggas 600 000 nya bostäder och 800 000 bostäder behöver renoveras. Hela landet ska under de kommande tio åren energieffektiviseras för att halvera energianvändning. För att klara det behövs det många fler som leder arbetet och ansvarar för genomförandet.

Var med och bidra till ett hållbart samhälle. Jobba som arbetsledare eller projektledare inom ventilation, värme, sanitet och kyla för att var med och påverka framtiden.

 • Arbetsledare leder de som jobbar ute på olika arbetsplatser

  Är du duktig på leda andra och hålla koll på verksamheter? Då kan jobbet som arbetsledare för montörer och tekniker vara något för dig. Som arbetsledare leder och fördelar du arbetsuppgifter till de montörer och tekniker som jobbar med att installera VVS. Det är också arbetsledaren som ansvarar för att beställa material och att säkerställa arbetet utförs med hög kvalitet genom något som kallas egenkontroller.

  Det finns utbildningar till arbetsledare på yrkeshögskola. Men det är också vanligt att man jobbar som montör eller tekniker först en tid och sen får anställning som arbetsledare. En arbetsledare får ofta vidareutbildning av sitt företag i kurser som handlar om till exempel ledarskap. Ett företag som har sådana kurser är Installatörsföretagens dotterbolag INSU.

  Hos INSU utbildar man efter de behov som företagen ställer vilket säkerställer kvalitet. De har flera olika kurser och utbildningar inom ledarskap och projektledning, bland annat utbildningen ICPL (International Certified Project Leader)

 • Projektledare har det övergripande ansvaret

  Tycker du om och är duktig på att leda andra och vill hålla ihop tekniska projekt? Då kan jobbet som projektledare vara perfekt för dig. Projektledaren har det övergripande ansvaret för olika projekt och ansvarar för ekonomin, ser till att tidsplaneringen följs, tar fram riskanalyser och planer för kvalitéts- och miljöarbetet.

  Det är ett arbete som du kan utbilda dig till via yrkeshögskolan eller högskola/universitet.

  Det är också vanligt att man jobbar som montör eller tekniker först och sen vidareutbildar sig till projektledare via utbildningar som företaget betalar för.

  Spela video

  Arbeta som VVS-ingenjör (svenska)

 • Egen företagare

  Inom VVS-branschen finns det många möjligheter att driva eget företag. Det är faktiskt så att drygt hälften av medlemsföretag i arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen är företag med mindre än tio anställda.

  Det finns många små företag där ägaren själv gör jobbet hos kunden. Det finns också många medelstora företag med flera anställda.

  Det är viktigt att tänka på är att det alltid krävs utbildning och många gånger certifikat för att få utföra arbetet inom VVS. Du måste alltid ha kompetent personal i ditt företag.

En bransch med tusen utvecklingsmöjligheter

Vill du utvecklas inom VVS finns det många möjligheter. Oavsett om du vill bredda dig till flera inriktningar, bli expert eller ledare. VVS är möjligheternas bransch.

Klicka på bilden för att se den i ett större format.

Många inriktningar att jobba inom

Det finns flera olika inriktningar att jobba med: