Hoppa till innehåll

Ingenjörerna som bidrar till ett hållbart samhälle

Utbildning och karriär

I Sverige behöver det byggas 600 000 nya bostäder och 800 000 bostäder behöver renoveras. Hela landet ska under de kommande tio åren energieffektiviseras för att halvera energianvändning. Men det är brist på ingenjörer som kan skapa de tekniska lösningarna.

I vårt moderna samhälle tar vi för givet att det finns vatten i kranen och en toalett som fungerar. Vi förväntar oss också att det är frisk luft inomhus och att vi kan förvara vår mat i kylar och frysar. Om det börjar brinna på ett kontor förväntar vi oss att det finns sprinkler för att släcka branden. Mycket av det vi tycker är självklart kalkyleras, designas och utvecklas av ingenjörer inom VVS – en förkortning för värme, ventilation och sanitet.

Om vi vill ha kvar den levnadsstandard vi har idag och även kunna fortsätta utveckla fler miljövänliga lösningar, då måste vi bli många fler som jobbar i branschen.

Var med och bidra till ett hållbart samhälle. Jobba som ingenjör inom ventilation, värme, sanitet och kyla för att var med och påverka framtiden.

Spela video

Arbeta som VVS-ingenjör (svenska)

 • Skapa energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer

  Som ingenjör inom VVS skapar du energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Du konstruerar luft, värme-, vatten- och kylsystem så de fungerar optimalt i byggnader som kontor, industrier och bostäder.

  Med dagens avancerade tekniska system krävs det utbildning som ingenjör för fler och fler arbetsmoment inom VVS. För att utbilda dig till ingenjör inom VVS kan du läsa på yrkeshögskola eller universitet. Hos Installatörsföretagens dotterbolag INSU finns yrkeshögskoleutbildningar till bland annat VVS-ingenjör.

 • Designa tekniska system

  Om du tycker om att jobba i olika datoriserade beräkningssystem och CAD (Computer Aided Design and Drafting) för att designa tekniska system är jobbet som konstruktör något för dig. Du arbetar då utifrån ställda krav och tar fram bygghandlingar.

  Bygghandlingar har genom tiderna varit på papper. Men genom BIM (Byggnadsinformationsmodeller) har arbetet förändrats. I BIM använder man intelligenta 3D-modeller för att projektera, visualisera, simulera och samarbeta. Att konstruera tekniska system i BIM kan förenklat liknas vid att skapa digitala världar med det som ska installeras i en byggnad.

  Konstruktör kan du jobba som med utbildning från Yrkeshögskola eller universitet.

 • Ta fram och beräkna projekt

  Är du intresserad att jobba med siffror och juridik? Då kan jobbet som kalkylator passa dig.

  En kalkylator arbetar med att ta fram och beräkna hur mycket olika projekt kan komma att kosta. Det kan till exempel vara ombyggnation av ett VVS-system. Till sin hjälp har kalkylatorn olika dataprogram.

  För att jobba som kalkylator måste man också vara duktig på entreprenadjuridik.

  Utbildning till kalkylator finns på yrkeshögskolan. Bland annat Installatörsföretagens dotterbolag INSU har en sådan utbildning.

  Kalkylator på INSU:s webbplats

 • Ansvara för projekt

  Om du har utbildning som ingenjör inom VVS kan du även jobba som projektledare. Det är projektledaren som ansvarar för allt inom ett projekt – allt från anbud till slutbesiktning. Ett projekt kan vara VVS i en ny byggnad eller vid ombyggnation och det kan omfatta ett eller flera tekniska system.

  Som projektledare är det du som planerar projektets ekonomi, tid och personal. Det är även projektledaren som träffar beställare (kunderna) och andra entreprenörer i olika byggmöten.

  Läs mer om projektledare och andra ledande jobb inom VVS på INSU:s webbplats

Har du redan en teknisk ingenjörsutbildning?

Var med och bidra till ett hållbart samhälle. Sök jobb inom VVS – företagen välkomnar dig och de hjälper dig ofta komplettera din kunskap när det behövs.

En bransch med tusen utvecklingsmöjligheter

Vill du utvecklas inom VVS finns det många möjligheter. Oavsett om du vill bredda dig till flera inriktningar, bli expert eller ledare. VVS är möjligheternas bransch.

Klicka på bilden för att se den i ett större format.

Många inriktningar att jobba inom

Det finns flera olika inriktningar att jobba med: