Hoppa till innehåll

Nyfiken på branschen för tekniska installationer?

Utbildning och karriär

Det är installatörer som monterar, installerar och underhåller funktioner för elektricitet, värme, kyla, vatten, sprinklers, ventilation, kraft och säkerhet. Det är de som ser till att hus, fastigheter, infrastruktur, skolor, sjukhus – ja allt egentligen – fungerar! Man kan faktiskt påstå att utan installatörer så stannar samhället.

Företag som jobbar med tekniska installationer behöver olika kompetenser, allt från yrkesarbetare från gymnasiet, arbetsledare till elteknik- och VVS-ingenjörer med utbildning från yrkeshögskola eller högskola/universitet.

Spela video

Bra på att montera och installera

Du bestämmer vad som passar

Det är inte alltid möjligt att besöka olika arbetsplatser, även om det skulle kunna hjälpa dig fatta beslut kring dina framtida yrkesval. Men nu kan du använda virtuella arbetsplatsbesök i 360 grader för att få en inblick i några av branschens yrken.

WorldSkills Sweden har tillsammans med Europeiska socialfonden tagit fram 20 stycken virtuella arbetsplatsbesök. I varje film får du se en yrkesverksam i sitt dagliga arbete samtidigt som fakta ges kring yrket och dess möjligheter. Det går att titta på filmerna i en vanlig dator, läsplatta eller mobil och du kan då titta runt i 360 grader. Men allra bäst blir upplevelsen om du använder ett par VR-glasögon.

Virtuella arbetsplatsbesök
  • Spela video

    Elektriker

  • Spela video

    Industrielektriker

  • Spela video

    VVS-tekniker

Branschen för tekniska installationer består av många olika inriktningar och roller. Nedan ser du ett urval av de yrkesroller som finns i branschen.

Yrkesroller inom el
Energieffektivitet har blivit något hela världen strävar efter och den tekniska utvecklingen går rasande fort. Efterfrågan på både energisparande lösningar och ny, smart teknik är hög.
Yrkesroller inom VVS
VVS-branschen är en viktig del i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Inom VVS förändras och förfinas teknik och arbetsmetoder hela tiden.

Vill du få en glimt i hur det är att jobba hos några av våra medlemsföretag?

Se filmerna från Bravida och Assemblin nedan.

Arbeta hos medlemsföretaget Bravida.

Arbeta hos medlemsföretaget Assemblin.