Hoppa till innehåll

Gymnasieutbildning

Utbildning och karriär

Om du vill jobba inom branschen för tekniska installationer når du de flesta yrkesrollerna enklast via de yrkesförberedande gymnasieprogrammen VVS- och fastighetsprogrammet samt El- och energiprogrammet. Då kan du bli elektriker, vvs-montör, elkraftmontör, rörisolerare, säkerhetstekniker, sprinklermontör, teletekniker, kylmontör, industrirörmontör, ventilationstekniker, automationselektriker med mera.

Inom de flesta yrkena fortsätter du utbildningen efter examen som lärling ute hos ett företag.

VVS- och fastighetsprogrammet samt El- och energiprogrammet finns över hela landet. Vill du veta vilken som är närmast dig, besök väljaskola.se

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation. Programmets fyra inriktningar är automation, dator- och kommunikationsteknik, elteknik samt energiteknik.

Vad kan man bli? Se yrkeskartan nedan:

karta-el.PNGKlicka på bilden för att se den större

Spela video

El- och energiprogrammet

Om du väljer att utbilda dig på en branschcertifierad skola får du bra chanser till ett jobb och en framgångsrik karriär. Installatörsföretagen har tillsammans med Elbranschens Centrala Yrkesnämnd tagit fram konceptet Elteknikbranschens gymnasieskolor - ETG.

VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med de tekniska system i byggnader som svarar för värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp samt med fastighetsservice. Programmets fyra inriktningar är fastighet, kyl- och värmepumpsteknik, VVS samt ventilationsteknik.

Vad kan man bli? Se yrkeskartan nedan:

karta-vvs.PNGKlicka på bilden för att se den större

Spela video

VVS- och fastighetsprogrammet

Om du väljer att utbilda dig på en branschcertifierad skola är dina chanser till ett jobb och en framgångsrik karriär mycket god. Installatörsföretagen har tillsammans med VVS-Branschens Yrkesnämnd tagit fram konceptet VVS-college.

Teknikprogrammet, fördjupning samhällsbyggnad och miljö

Inriktningen samhällsbyggande och miljö på Teknikprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Den ska behandla byggande och miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt.

Vill du veta mer om Teknikprogrammet, besök utbildningsinfo.se

Finns programmet där jag bor?

Vill du veta var du kan hitta dessa utbildningar – besök väljaskola.se