Hoppa till innehåll

Kompetensutveckling för fler affärer

Utbildning och karriär

Många i installationsbranschen har haft turen att ha fullt upp och inte historiskt behövt marknadsföra sina tjänster. Under rådande coronakris är det dock allt fler företag som har brist på jobb. Man glömmer ofta att all typ av kundkontakt egentligen är en typ av säljsamtal. Det betyder att alla montörer som träffar en kund ”säljer” företaget och era tjänster.

Vad ska man tänka på i kundmötet och vad värderar kunderna? Det är fokus i de webbutbildningar som togs fram för Elinstallatörerna inom det tidigare projektet ”Elrätt”. De är precis lika giltiga för alla typer av installatörer.

Kundmötet

  • Utbildningen består av sex steg (cirka 10-15 minuter per avsnitt).

En utbildning om kundmötet. Här går vi igenom de olika stegen man bör tänka på inför ett kundmöte samt ställer frågor som rör just din roll och arbetssituation. Observera att du behöver gå alla sex steg för att göra klart utbildningen.

Öka kundvärdet

  • Utbildningen består av tre avsnitt (cirka 15 minuter per avsnitt).

Kundvärde är ett ord som används ganska ofta i säljsammanhang, men vad är det egentligen och hur fungerar det? Denna utbildning ger dig svaren och är en förlängning på den tidigare prisbelönta webbutbildningen Kundmötet.

Mer information: Elrätts webbplats.

Vill du sedan utveckla ett attraktivt erbjudande som sparar både pengar och energi åt era kunder kan du gå vidare till Energismart installatör. Det är en kort webbutbildning om hur ni kan erbjuda enkla energitjänster, framtagen tillsammans med Energimyndigheten.

Utbildning

En utbildad installatör är attraktiv på arbetsmarknaden. För den intresserade finns flera olika typer av vidareutbildning:

  • Yrkeshögskolan – gratis utbildningar framtagna av branschen.
  • INSU - Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter - en heltäckande utbildningspartner med företagskurser inom teknik och ledarskap, yrkeshögskola och fackteoretisk lärlingsutbildning. Rabatterade priser för medlemsföretag i Installatörsföretagen.
  • Universitet- och högskoleutbildningar - fördjupa dina kunskaper och bli högskole- eller civilingenjör.

Certifieringar

Starta eget

Om du har en idé eller ett intresse som du vill utveckla utifrån dina egna tankar kan eget företag vara något för dig.

Energismart installatör

Kom igång med energiarbetet på ditt företag! För att göra det enklare för företag att börja använda energi på ett effektivare sätt har Energimyndigheten tagit fram webbutbildningar om att spara energi. Utbildningarna är branschspecifika och kommer att finnas för tio branscher. De är producerade i samarbete med branschen.

Mer information: Energismart Installatör

Energibyggare

Det webbaserade, kostnadsfria utbildningsmaterialet "Energibyggare" är ett interaktivt utbildningsmaterial som syftar till att ge Sveriges byggsektor en ökad kompetens inom området energieffektiva byggnader och förnybar energi.

Mer information: Energibyggare