
En ny elsäkerhetslag trädde ikraft den 1 juli 2017. Här kan du få en snabb överblick av vad lagen innebär och även få fördjupad kunskap.
Efter den 1 juli 2017 ska alla företag som utför anslutning- eller losskoppling av elektrisk utrustning på någon annans anläggning vara registrerade i Elsäkerhetsverkets företagsregister. Detta innebär att många av medlemsföretagen får ett krav på sig om att bland annat ha ett egenkontrollprogram.
Använd vårt webbverktyg Säker el för att ta fram ditt egenkontrollprogram. Snabbt, enkelt och utan kostnad för dig som medlem. Installatörsföretagen har även tagit fram Handbok i systematiskt elsäkerhetsarbete. I handboken finns förklarande exempel och fördjupad information om bland annat egenkontrollprogrammet.
Läs mer under respektive rubrik nedan. OBS! Du behöver logga in för att se allt innehåll nedan.
- Servicetelefon 08-762 76 00 - elsak2017@installatorsforetagen.se
Lär dig att göra ett egenkontrollprogram. EUU erbjuder en kurs som ger kunskaper för att göra det egenkontrollprogram som den nya lagen kräver. Läs mer på www.euu.se.
- Handbok i systematiskt elsäkerhetsarbete. Beställ via IN Förlag
Befintliga mallar och tjänster, IN Dokumentmallar och EIO Q har reviderats och anpassats för att stödja de nya reglerna.
- Säker El, webbverktyg för egenkontrollprogram
Du som är medlem hittar presentationer från informationsmöten nedan. OBS! Du behöver vara inloggad för att ta del av presentationerna.
Den nya elsäkerhetslagen träder i kraft den 1 juli nästa år. Som en del i Installatörsföretagens arbete med att göra den här förändringen så smidig som möjligt för företagen, har fem korta filmer producerats. Alla fem heter ”En minut om nya elsäkerhetslagen”, men var och en har ett särskilt fokus.
Så arbetar vi med egenkontrollprogrammet i ledningssystemet (docm)
Installatörsföretagens omvärldsrapport 2016 "Omvärld i förändring - en trendspaning" (pdf)
Du som arbetar med elinstallationer måste ta fram ett egenkontrollprogram. Det är en tvingande regel och behövs för din registrering hos Elsäkerhetsverket och den nya elsäkerhetslagen som träder i kraft 1 juli 2017. Förbered dig genom att läsa igenom det här innan du börjar:
Här beskriver du det dagliga arbetet med uppdrag. Några punkter att tänka på:
Vi har tagit fram webbverktyget Säker El. Det hjälper dig att upprätta ett egenkontrollprogram med kvalitet som uppfyller lagkraven. Använd Säker El och chansa inte. Kostnadsfritt för dig som är medlem.
Tel: 08-762 76 00, E-post: fredrik.sjodin@installatorsforetagen.se.
Elsäkerheten i Sverige är god, men regelverket har kritiserats för att vara svåröverskådligt och att ansvarsförhållandet mellan företag, elinstallatör och yrkesman alltför otydligt. Lagstiftningen har också saknat ett tydligt konsumentperspektiv. Installatörsföretagen har, genom Elektriska Installatörsorganisationen EIO, länge efterlyst en reformering av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer.
Installatörsföretagen har, genom Elektriska Installatörsorganisationen EIO, länge efterlyst en reformering av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer.
Den 7 april 2016 presenterade regeringen sin proposition till en ny samlad elsäkerhetslag, prop. 2015/16:163. Lagförslaget byggde på resultatet av det arbete som under perioden 2013–2014 bedrevs inom ramen för den så kallade Elbehörighetsutredningen under ledning av Bo Diczfalusy och vars slutsatser presenterades i betänkandet Elsäkerhet - en ledningsfråga (SOU 2014:89).
Syftet med Elbehörighetsutredningen var en översyn av elsäkerhetsreglerna. Utredningen tillsattes av den tidigare alliansregeringen i augusti 2013. I betänkandet, som presenterades den 13 januari 2015, föreslogs att en helt ny elsäkerhetslag skulle skapas.
Den 8 juni 2016 röstade riksdagen ja till elsäkerhetslag (2016:732). Regeringen utfärdade den 16 Mars 2017 elsäkerhetsförordning (2017:218). Både lagen och förordningen trädde i kraft 1 Juli 2017, då de ersatte starkströmsförordningen och elinstallatörsförordningen, samt de delar av ellagen som rörde elsäkerhet.
Med stöd av lag och förordning enligt ovan har Elsäkerhetsverket, som är tillsynsmyndighet, utfärdat föreskrifterna ELSÄK-FS 2017:2, ELSÄK-FS 2017:3 samt ELSÄK-FS 2017:4. ELSÄK-FS 2017:2 reglerar definitonen av elinstallationsarbete. ELSÄK-FS 2017:3 reglerar hur elinstallationsarbetet ska utföras och vad som ska ingå i egenkontrollprogrammet. Den sista föreskriften, ELSÄK-FS 2017:4, reglerar auktorisation av elinstallatörer.
Under hösten 2016 låg föreskriftsförslagen ute på remiss. Installatörsföretagen lämnade in ett remissvar som till stora delar antogs av myndigheten.
Bestämmelserna som rörde elsäkerhet i ellagen (1997:857) samlas tillsammans med starkströmsförordningen (2009:22), elinstallatörsförordningen (1990:806) samt förordningen om elektrisk materiel (1993:1068) flyttades 2017 till en ny elsäkerhetslag med en tillhörande elsäkerhetsförordning. Lagen beslutades 8 juni 2016 och har namnet elsäkerhetslag (2016:732). Den trädde i kraft 1 juli 2017.
Du måste logga in för att ta del av innehållet
Logga inDu kan enkelt skapa ett användarkonto för att ta del av innehåll, du behöver inte vara medlem i Installatörsföretagen.
Skapa användarkonto