Hoppa till innehåll

Cementkrisen – information till dig som medlem

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

Om kalkbrytningen i Slite stoppas kommer Sverige på sikt att få cementbrist. Cementbrist kan i sin tur leda till omfattande byggstopp. Något som skulle drabba hela bygg- och installationsbranschen hårt.

På den här sidan samlar vi information som är till hjälp för Installatörsföretagens medlemsföretag, både för att hålla sig uppdaterade om nuläget och de konsekvenser som ett byggstopp kommer att innebära.

Senaste nytt

7 december – Urbergsgruppen har överklagat regeringens beslut om att tillfälligt förlänga Cementas tillstånd. Urbergsgruppen har även begärt så kallad inhibition, d v s att regeringens beslut ska ”frysas” tills att domstolen prövat ärendet. Domstolen handlägger nu denna begäran. Beslut väntas komma inom några dagar.

18 november – regeringen fattar beslut om att ge Cementa förlängt tillstånd att bryta kalk i Slite fram till och med 31 december 2022.

Cementkrisen – entreprenadjuridik
Här hittar du information om hur entreprenadjuridiska problem, som uppkommer på grund av cementkrisen, kan hanteras.
Cementkrisen – arbetsgivarfrågor
Här finns information till dig i din roll som arbetsgivare med anledning av cementkrisen.
Cementkrisen – branschfrågor
Det är viktigt att känna till vilka åtgärder som du kan behöva vidta vid en cementkris och ett möjligt byggstopp. Detta för att minimera ekonomiskt tapp i företaget. För att hjälpa d...
Cementkrisen – debatt och artiklar
Här samlar vi artiklar som berör Installatörsföretagens medlemsföretag.

Bakgrund

Den 31 oktober gick Cementas tillstånd för kalkbrytning i Slitetäkten ut. För att undvika den värsta cementbristen har riksdagen röstat igenom en särskild lag som gör det möjligt för regeringen att pröva en ansökan om förlängt tillstånd. Den 18 november fattade regeringen beslut om att ge Cementa förlängt tillstånd att bryta kalk i Slite fram till 31 december 2022.

Flera miljöorganisationer har meddelat att de kommer att överklaga regeringens beslut. Skulle Högsta förvaltningsdomstolen ta upp ärendet kan man också komma att frysa – eller inhibera – regeringens beslut. Om så sker innebär det att Sverige står inför ett omfattande byggstopp. I och med den mycket osäkra situationen har Cementa aviserat att de kan komma att införa kvotering av sina produkter.

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor i anledning av cementkrisen

Mer information

Byggföretagens konsekvensanalys över effekterna i branschen, frågor och svar och annan aktuell information kring cementkrisen.