Hoppa till innehåll

Ansök om YA steg för steg

Arbetsgivarfrågor

Så här ansöker du om yrkesintroduktionsanställning.

 • Steg 1 – Kan du YA-anställa?

  Det första du måste göra är att ta reda på om den person du vill ansöka om stöd för kan YA-anställas.

  Som medlem i Installatörsföretagen (eller om du har hängavtal med Byggnads) omfattas du av ett kollektivavtal om yrkesintroduktionsanställning. Vilka regler som gäller för just den yrkeskategori som du vill anställa framgår av det centrala kollektivavtalet.

  Kortfattad information hittar du här:

  Alla yrkeskategorier inom Teknikinstallationsavtalet kan inte anställas på YA och Tjänstemannaavtalet omfattas inte av något YA-avtal. Om du är osäker kontakta oss gärna på Medlemsservice eller Arbetsmarknad.

  Notera att ungdomar utan relevant yrkeserfarenhet som ännu inte fyllt 25 år eller nyanlända invandrare inte behöver vara arbetslösa men måste vara registrerade hos Arbetsförmedlingen. Detta görs antingen via Arbetsförmedlingens hemsida eller på ett av Arbetsförmedlingens lokala kontor.

 • Steg 2 - Vad innebär lärandet?

  Planera vad som ska ingå i handlednings-/och utbildningsplanen under YA-perioden och utse en handledare.

  I en YA-anställning ska det vara tydligt att den som anställs både ska jobba och lära sig jobbet. Vilken kompetens är det du vill att personen ska uppnå? Vilka förkunskaper har personen? Du och den du vill anställa bestämmer tillsammans vad som ska läras in. Detta ska sedan formuleras i en utbildnings-/handlingsplan.

  Personer anställda under utbildning och företagslärlingar som är kopplade till Utbildningsavtalet och det digitala utbildningsystemet KUB har redan en upprättad utbildnings-/handledningsplan, bifoga denna till ansökan. För övriga yrkesgrupper finns rekommenderade utbildnings- och handledningsplanerna här.

  Som arbetsgivare ska du även utse en handledare som ansvarar för den YA-anställde. Du hittar råd om hur du väljer en lämplig handledare här. Tipsa gärna handledaren om YA-delegationens webbaserade handledarutbildning och vad man bör tänka på i handledarrollen.

 • Steg 3 – Gör din ansökan

  Fyll i ansökningsblanketten om ekonomiskt stöd för yrkesintroduktionsanställning som finns på Arbetsförmedlingens hemsida.

  Som medlem i Installatörsföretagen omfattas du av ett centralt kollektivavtal och du ska därför välja Formulär för arbetsgivare som omfattas av ett centralt kollektivavtal och fylla i de uppgifter som efterfrågas. Har du hängavtal med Byggnads väljer du det formuläret istället. Här kan du se ansökningsblanketten och här för att få hjälp med hur du fyller i den.

  I ansökan ska du ange lön vid heltidsarbete innan avdrag för handlednings-/utbildningsdel. Lägsta lön för den YA-anställde regleras i Teknikinstallationsavtalet. Vid ansökan om YA-stöd kommer dock Arbetsförmedlingen att dra av 15 % som är den rekommenderade tid som ska anges som utbildning/handledning. För att det ekonomiska bidraget ska bli rätt måste du (enligt instruktion från Arbetsförmedlingen) lägga på 15 % på den lön du skriver i ansökan. I anställningsavtalet ska du dock skriva den lön du tänkt betala ut till den YA-anställde. För att räkna ut vilket ekonomiskt stöd du kan få vid YA-anställning kan du använda dig av räknesnurran.

  YA-delegationen är tacksam om du kryssar i rutan längst ner på ansökningsblankettens första sida och därmed tillåter att YA-delegationen får kontaktuppgifter till dig som arbetsgivare.

 • Steg 4 – Stäm av med facket

  Byggnads ska ges möjlighet att yttra sig innan ansökningsblanketten skickas in.

  Facket ska få möjlighet att yttra sig om lön och utbildnings-/handledningsplan och därför ska ansökningsblanketten tillsammans med utbildnings-/handledningsplanen skickas till Byggnads i din region.

  När Byggnads yttrat sig ska du som arbetsgivare skicka in ansökningsblanketten i original till Arbetsförmedlingen närmast dig.

 • Steg 5 – Klart!

Medlemsservice

Oavsett typ av fråga är du alltid välkommen att kontakta din företagsrådgivare.

Arbetsmarknad

Vi svarar på frågor inom arbetsrätt och kollektivavtal. Välkommen att kontakta oss!