Hoppa till innehåll

Nytt Tjänstemannaavtal på plats

Tjänstemannaavtalet, Visa alla

09 maj 2023

Installatörsföretagen har ingått ett nytt Tjänstemannaavtal med Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Avtalstiden löper från den 1 maj 2023 till och med den 30 april 2025. Löneavtalen med Ledarna och Sveriges Ingenjörer är fortsatt sifferlösa processlöneavtal medan avtalet med Unionen följer lönenivåerna enligt märket på 7,4 procent.

På bilden, från vänster: Evelina Kassberg, Installatörsföretagen, Nikita Nabavi, Unionen, Ragna Boustedt, Sveriges Ingenjörer, Irena Franzen, Ledarna.

Installatörsföretagen har tillsammans med Glasbranschföreningen, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen i Sverige samt Plåt & Ventföretagen och fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer kommit överens om ett nytt Tjänstemannaavtal.

Förhandlingarna har omfattat flera svåra frågor men parterna har nu enats om ett nytt avtal.

- Vi är nöjda med överenskommelsen. Trots att avtalsrörelsen präglats av osäkerhet med ökande inflation, stigande kostnader och en orolig omvärld har vi fått till ett förhållandevis långt avtal som skapar stabilitet för både arbetsgivare och tjänstemän. Tillsammans med facken tar vi nu ansvar för Sverige i det här tuffa läget, säger Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.

Avtalet innehåller flera delar som gynnar våra medlemsföretag:

  • Löper över 24 månader.
  • Unionens löneavtal följer industrins märke på 7,4 procent.
  • Ledaravtalet och Sveriges Ingenjörers löneavtal är även fortsatt sifferlösa processlöneavtal.
  • Möjlighet till förlängning av provanställning om tjänstemannen har varit frånvarande.
  • Redaktionella ändringar som gör avtalet mer lättillgängligt för både arbetsgivare och arbetstagare.

Avtalet gäller från den 1 maj 2023 till och med den 30 april 2025. Under avtalsperioden är vi överens med Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer om att i arbetsgruppsform fortsätta arbetet med att bidra till att göra våra företag till än mer attraktiva arbetsgivare.

– Under avtalsperioden har vi tillsammans med Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer arbetat för ett moderniserat arbetstidsavtal, vilket vi kommer att fortsätta med. Vi kommer även att gemensamt göra en översyn av förhandlingsordningen i Tjänstemannaavtalet. Det är viktigt att Tjänstemannaavtalet är ett verksamhetsnära kollektivavtal, säger Evelina Kassberg, avtalsansvarig för Tjänstemanaavtalet på Installatörsföretagen.

Digital avtalsinformation

Fredagen den 12 maj kl. 9.00 – 10.00 håller Installatörsföretagen en digital avtalsinformation kring vad det nya Tjänstemannaavtalet innebär för våra medlemsföretag. Där finns möjlighet att ställa frågor via chatt.

Anmäl dig här >

Läs mer om det nya Tjänstemannaavtalet här >

Läs mer om Installatörsföretagens avtalsrörelse här >