Hoppa till innehåll

Lär dig att skiva vattentäta avtal med konsumenten

Entreprenadjuridik

28 mars 2022

Att skriva korrekta avtal i affärer mellan företag har du säkert koll på. Men att skriva avtal med privatpersoner där konsumenträtten gäller kan kännas krångligare. Därför finns nu kursen ”Konsumenträtt för installatörer” som utbildningsbolaget Insu genomför live via webben.

Betti-Ann Petterson, entreprenadjurist hos oss på Installatörsföretagen såg att det fanns en kunskapslucka hos medlemsföretagen när det kommer till konsumenträtt. Hon kontaktade utbildnigsbolaget Insu i hopp om att ta fram en kurs i ämnet. Nu finns kursen "konsumenträtt för installatörer", en lärarledd livekurs via webben som genomförs under två halvdagar.

Undvik framtida tvister

Hans Heldring, chef för produktutveckling på Insu, har själv arbetat mot både företag och konsument i installationsbranschen. Han vet hur viktigt det är att ha kunskaper om vilka regler som gäller vid upprättande av avtal inom ramen för konsumenttjänstlagen.

– Arbetar du som exempelvis installatör, projektledare, arbetsledare eller kalkylator har du stor nytta av den nya kursen. Med kunskaperna du får kan du undvika framtida tvister som lätt kan uppstå när du inte riktigt vet dina rättigheter och skyldigheter, säger Hans Heldring.

– I kursen Konsumenträtt för installatörer ingår allmän avtalsrätt, konsumenträttslig lagstiftning, konsumenttjänstlagen, ersättningsformer, konsumentens skyldigheter, småhusreglerna, hantverksformuläret 17 och ABS 18, fortsätter han.

– Jag är glad över att vi fick förfrågan från Installatörsföretagen att ta fram kursen tillsammans med dem. Det ger företagen möjlighet att ha med sig de grundläggande kunskaperna kring rättigheter och skyldigheter när de ingår avtal med konsument. Jag hoppas att vi på det här sättet kan hjälpa företagen att undvika dyrbara tvister och i stället få fler nöjda kunder, avslutar Heldring.

Med exempel från verkligheten

– Som juridisk rådgivare ser jag tyvärr alltför många tvister och förlorade inkomster för företag. Tvister som hade kunnat undvikas om företagen hade haft rätt kunskap och rutiner i sina affärer med privatpersoner, säger Betti-Ann Pettersson, entreprenadjurist på Installatörsföretagen.

– Jag är mycket glad att vi nu kan erbjuda den här kursen. Genom exempel från verkligheten och praktiska övningar under de två halvdagarna får deltagarna med sig kunskaper som ger dem bra förutsättningar att skriva korrekta avtal, avslutar Betti-Ann.

Kurstillfällen

Första kurstillfället: En halvdag 17 maj och en halvdag 19 maj.
Du som är medlem i Installatörsföretagen kan gå kursen till reducerat pris.

Läs mer om kursen och anmäl dig här