Hoppa till innehåll

Installatörsföretagen träffar både bostadsministern och energiministern

Aktuellt, Visa alla

17 februari 2022

Installatörsföretagens vd Ola Månsson har träffat bostadsminister Johan Danielsson och energiminister Khashayar Farmanbar. Syftet med båda mötena, som skedde tillsammans med representanter för Energieffektiviseringsföretagen, Swedisol, Innovationsföretagen och Fastighetsägarna, var att lyfta slutsatserna kring potentialen med energieffektivisering, baserat på en rapport som togs fram i slutet av 2021.

För att snabba på arbetet med energieffektivisering behöver Sverige effektiva incitament med fokus på genomförande av energieffektiviseringsåtgärder. Att utöka avdraget för grön teknik med energieffektiviseringsåtgärder är ett sätt att skapa incitament för genomförande, en fråga som vi på Installatörsföretagen driver hårt.

Samtidigt som elnätet byggs ut kan mycket göras för att använda befintlig energi mer effektivt. Exempelvis kan befintliga byggnader renoveras och göras mer energisnåla för att lämna ett mindre klimatavtryck. Rapporten ”Grön Logik” som togs fram i slutet på 2021 visar att energieffektiviserande insatser kan bespara det svenska samhället 800 miljarder kronor fram till år 2045. Bara under de kommande tio åren blir den samhällsekonomiska vinsten 180 miljarder kronor.

– Samhällsdebatten fokuserar på behovet av mer energi – men vi kan göra massor redan nu, säger Installatörsföretagens vd Ola Månsson. Vårt befintliga bostadsbeståndet besitter en enorm potential vad gäller möjligheten att frigöra energi. Samtidigt kan energieffektiviseringen kan genomföras snabbare än de omfattande och tidskrävande processer som krävs för utbyggnad av ny energiproduktion.

Vinsterna med energieffektivisering är alltså stora, både för miljön och samhällsekonomin. En annan aspekt är också att det redan nu måste läggas en plan för nödvändig kompetensutveckling för att vi ska klara energiomställningen. För att Sverige ska kunna genomföra alla de framtida klimatsmarta lösningar som samhället behöver så behövs även ett stort antal personer med rätt kompetens, och detta är ytterligare en fråga vi kommer ta upp när vi träffar både bostadsministern och energiministern.

Läs rapporten Grön logik på Anthesis webbplats