Hoppa till innehåll

Gränsdragningstvist mellan Installatörsföretagen och Elektrikerförbundet

Om Installatörsföretagen

28 januari 2022

Elektrikerförbundet har stämt Installatörsföretagen och ett av våra medlemsföretag, detta då Elektrikerförbundet hävdar att arbete som utförts av en av medlemsföretagets arbetstagare skulle ha omfattats av Installationsavtalet. Arbetsdomstolen har inte prövat sakfrågan.

Elektrikerförbundet stämde under hösten 2021 Installatörsföretagen och ett av våra medlemsföretag. Detta då Elektrikerförbundet hävdar att arbete som utförts av en av medlemsföretagets arbetstagare skulle ha omfattats av Installationsavtalet istället för Tjänstemannaavtalet.

– Vi på Installatörsföretagen har, tillsammans med företaget, valt att acceptera Elektrikerförbundets yrkanden, vilket i detta fall innebär skadestånd. I och med att vi valde att betala har Arbetsdomstolen inte heller gjort någon prövning av målet i sak, säger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Installatörsföretagens beslut betyder inte att vi ger Elektrikerförbundet rätt i sin tolkning av ärendet.

– Att vi väljer att acceptera deras yrkanden beror enbart på att det inte är försvarbart att tvista vidare kring en specifik arbetstagares uppgifter när samme arbetstagare avslutat sin anställning. Här är vi helt överens med det utsatta företaget, fortsätter Barin Özmen.