Hoppa till innehåll

Regeringen måste agera för att avvärja cementkrisen

Aktuellt, Visa alla

01 november 2021

Den 31 oktober löpte Cementas brytningstillstånd på Gotland ut. Det riskerar att slå hårt mot flera olika branscher – och hotar både klimatomställningen och tusentals svenska jobb. Regeringen måste omedelbart fatta de nödvändiga besluten som krävs för att stoppa krisen, skriver företrädare för samhällsbyggnadssektorn.

Denna debattartikel publicerades i Dagens industri den 211031.

Hotet om en akut cementbrist har legat över Sverige sedan den 6 juli. Då avvisades Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland. Utan kalkbrytning kan anläggningen inte producera någon cement, vilket skulle leda till en akut cementbrist för bygg- och anläggningsprojekt över hela landet. Och utan cement ingen betong.

Det handlar om betydande investeringsbortfall. En konsekvensanalys från Byggföretagen visar att ett produktionsstopp kan komma att kosta uppemot 20 miljarder kronor per månad. Det handlar också om människors jobb, och hela den svenska samhällsekonomin: flera hundratusen arbeten hotas när cementen kan ta slut så tidigt som före årsskiftet.

Allvarligt läge

För en månad sedan avvärjdes krisen tillfälligt när riksdagen röstade ja till en undantagslag som möjliggör för regeringen att tillfälligt förlänga Cementas nuvarande tillstånd. Inte en långsiktig lösning, men här och nu helt nödvändigt. Situationen är dock fortfarande akut. Regeringen – som ger sken av att vilja förhindra en nedstängning – har ännu inte fattat det nödvändiga beslutet om förlängt tillstånd.

Läget är allvarligt. Om produktionen inte tillåts fortsätta kommer Cementa tvingas kvotera den tillgängliga mängden cement. Företagets lager i Slite räcker bara fram till den 15 november.

Våra medlemsföretag är med och driver klimatomställningen framåt. Tillsammans företräder vi också en rad branscher som alla skulle drabbas av en cementkris. Osäkerheten påverkar tusentals företag över hela Sverige, oräkneliga jobb och riskerar att skada svensk industri samt vår konkurrenskraft. Vårt budskap är tydligt: Regeringen måste omedelbart fatta det nödvändiga regeringsbeslutet.

Höga insatser

Insatserna är höga, och det gäller inte bara svenska jobb. Cementtillverkningen på Gotland är en av världens renaste, och det sker just nu banbrytande utveckling för att komma igång med klimatneutral cementproduktion senast 2030. På sikt kan detta revolutionera världens cementproduktion. Om den får finnas kvar.

Utan cement ingen betong och utan betong ingen klimatomställning. Det kommer därför bli svårt att bygga ut sol- och framför allt vindkraft i den volym som krävs utan cement. Anledningen till att en vindturbin står stadigt beror på att den vilar på fundament av betong. Inte heller järnväg går att bygga utan cement.

Betong – en avgörande del

Det handlar också om nya, klimatsmarta byggnationer som är helt avgörande för att klara omställningen. Nybyggda fastigheter kan utformas med optimerad värme-, luft-, vatten- och avloppsförsörjning för att göras ordentligt energieffektiva. Men det är inte möjligt att bygga nytt om produktionen saknar cement. Betong är många gånger en avgörande del av alla slags byggnationer och går inte att ersätta med andra material. Optimistiskt räknat tar det omkring sju år från projektplan till färdig byggnad vilket gör det ännu mer brådskande att komma igång.

För att klara klimatomställningen behöver vi något att bygga vår framtidstro på. Det är bara ingenjörskonsten och innovationskraften som sätter gränserna för hur den framtiden ser ut. Men oavsett vilken form den tar så är sannolikheten hög att den vilar på en grund av cement.

Avsändare till debattartikeln är:

Anders Robertsson vd Maskinentreprenörerna

Anna Ryberg Ågren vd Byggmaterialindustrierna

David Johnsson vd TMF- Trä- och Möbelföretagen

Erik Haara vd Glasbranschföreningen

Johan Lindström vd Plåt- & Ventföretagen

Mårten Sohlman vd SBMI Sveriges Bergmaterialindustri

Ola Månsson vd Installatörsföretagen

Pontus Sjöstrand vd Måleriföretagen i Sverige