Hoppa till innehåll

Lucia, julbord och festligheter – så ser arbetsgivaransvaret ut

Arbetsgivarfrågor

17 november 2021

I december är det vanligt att bjuda personalen på företagsfestligheter. Alla har ju naturligtvis ansvar för sitt eget uppträdande, men glöm inte att ditt ansvar som arbetsgivare även gäller vid dessa tillfällen.

När julen närmar sig är det många arbetsgivare som funderar på att bjuda personalen på festlighet i form av julbord.

Som arbetsgivare bör du tänka över om, och i så fall hur mycket, alkohol som ska serveras. Det är också klokt att informera dina anställda om att de är representanter för företaget och att de har ett personligt ansvar för sitt uppträdande innan festen börjar.

Eget ansvar

Julfester är att betrakta som vilken arbetsrelaterad situation som helst. Det spelar ingen roll om det är utanför eller inom ordinarie arbetstid. Inte heller om julbordet serveras på arbetsplatsen eller i en extern lokal. Det spelar heller ingen roll om arbetsgivaren bjuder på alkohol eller inte, alla medarbetare ansvarar ändå för sitt eget beteende.

I och med detta är det bra om företagsledningen tänker igenom hur mycket alkohol de ska bjuda på.

Regelverket kring våld och hot om våld på arbetsplatsen är detsamma vid personalfester som under vanliga arbetsdagar, det vill säga aldrig tillåtet. Självklart får inte någon kollega, annan gäst eller personal som serverar julbordet utsättas för kränkande beteende.

Representanter för företaget

Arbetsgivaransvaret gäller och lagregler och kollektivavtal och såväl OSA som Diskrimineringslagen. Ingen medarbetare ska behöva känna sig sexuellt kränkt under en julfest och om någon medarbetare anmäler något sådant eller om du som arbetsgivare får information om att något sådant har inträffat ska det utredas på sedvanligt vis.

Inför julfesten bör alla medarbetare uppmärksammas på att de är representanter för företaget och att de har ett personligt ansvar för sitt uppträdande. Det förekommer att medarbetare inte har förstått att julbordsätande är som vilken arbetsdag som helst och att all misskötsamhet hanteras efter det.

Nu när alla är medvetna om vad som gäller önskas alla julbordsfirare en god och trevlig tillställning!