Hoppa till innehåll

Många inspel om energieffektivisering på premiären av IN Talks

Aktuellt

15 oktober 2021

I premiären av IN Talks diskuterades energieffektivisering och den nya rapporten ”Frigör mer energi för omställningen av samhället”. Om du missade webbinariet kommer det vara möjligt att se i efterhand.

Först ut var Installatörsföretagens energiexpert Helen Magnusson om vad begreppet energieffektivisering egentligen innebär. Sedan följde både företagare och politiker som gav sin syn på vad som kan och vad som bör göras.

- Det behövs fler piskor och färre morötter i energieffektiviseringsarbetet, påpekade Håkan Olsson, försäljningsansvarig, energiprojekt, Caverion.

Anna Wolf, från Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor, menade att energieffektivisering inte bara handlar om att använda mindre el.

- Det går inte att enbart titta på kilowattimmar när det gäller elanvändningen. Lika viktigt är att utjämna topparna, alltså då det används mest effekt, att styra användningen efter när tillgången på el är hög och att minska den totala energianvändningen, det vill säga energieffektivisera, sade Anna Wolf, expert elsystem.

Kommentarer från politiker

De politiska representanterna fick sedan möjlighet att kommentera både rapporten och de inspel som redan gjorts.

- Det är en välkommen rapport! Det är viktigt att inte låsa sig vid att bygga nya klimatvänliga fastigheter. Då bortser man från de energieffektiviseringar som kan göras på det befintliga fastighetsbeståndet, sade Emma Hult, riksdagsledamot, Miljöpartiet som deltog via länk.

- Fördelen med åtgärder för energieffektivisering är att det går att göra här och nu. Det går att förändra på riktigt och få effekt direkt, sade Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson, Centerpartiet.

- För gemene man är det viktigt att förtydliga vad som är de viktiga insatserna den enskilde kan göra. Det är inte tydligt idag; handlar det om att bygga om hela huset eller sluta äta avokado? sade Lotta Olsson, riksdagsledamot, Moderaterna

Mer information

Läs hela rapporten ”Frigör mer energi för omställningen av samhället”.

Seminarieserien IN Talks fortsätter under hösten. Håll utkik efter kommande datum på vår hemsida och i våra andra kanaler.