Hoppa till innehåll

Så ser marknadsläget ut hösten 2021

Data/Tele, Visa alla

22 september 2021

Under första halvåret 2021 beräknas den samlade volymen av elinstallationer ha uppgått till runt 50 miljarder kronor. Utfallet beräknat i årstakt visar en stark tillväxt, vilket medför att prognosen justerats något i positiv riktning.

Den kompletta rapporten kommer senare under hösten. Detta är ett urval för teleområdet.

Tele/data/säkerhet, som likt industriinstallationer svarar för en betydande del av marknadsvolymen, väntas växa med omkring tre procent per år 2021-2022.

En stor del av tjänstesektorn har drabbats hårt under pandemin och detta kan hålla tillbaka investeringsaktiviteten. Samtidigt kan behov av ombyggnad och anpassning av kontor till nya och mer digitala arbetssätt leda till att sektorn får en positiv utveckling framöver.

Återhämtningen i den svenska ekonomin har överraskat positivt under året. Industrin har fått upp farten och när restriktionerna nu hävs väntas också läget ljusna i tjänstesektorn som helhet.

Klicka på bilden för att se den större.

Marknadsmöjligheter

Mycket fokus kommer sannolikt att hamna på den gröna omställningen, elektrifieringen och digitaliseringen.

De intervjuade företagen pekar på såväl ny- och ombyggnadsinvesteringar inom bostäder som lokaler. Även sektorer som larm och säkerhet samt tele/data nämns bland sektorer som kan få en positiv utveckling i år. Låga räntor och nyligen utlovade höjda statliga lånegarantier för gröna investeringar skapar goda förutsättningar. De intervjuade företagen har sett en särskilt tydlig efterfrågeökning hos både privatpersoner/villaägare som inom industrin.

Teknik och funktion

När det gäller viktiga utvecklingstrender inom specifika teknikområden, lyfter de intervjuade elteknikföretagen i första hand fram tele/data samt belysning som särskilt spännande.

Ett annat område som de intervjuade lyfter fram är larm och säkerhet. Den växande otryggheten i landet i allmänhet och i storstäderna i synnerhet skapar behov och efterfrågan på olika produkter och lösningar inom övervakning, skydd och säkerhet.

Hot och risker

  • Rekryteringssvårigheter anges som det enskilt största hotet mot elinstallationsmarknaden. Svårigheten att hitta rätt sorts kompetens har länge utgjort ett problem i branschen och situationen blir alltid mer kritisk i en konjunkturuppgång.
  • Ökade materialpriser till följd av transportproblem, brist på halvledare samt ökad efterfrågan.
  • Konjunktursuppgången kan störas av resursbrist, rekryteringssvårigheter och fortsatta utbrott av pandemin.

Installationsvolymer per sektor

Elinstallationer per sektor 1997-2022. Index 1995=100. Klicka på bilden för att se den större.