Hoppa till innehåll

Har vardagsvanor ersatt semesterovanor och sommardrickande?

Arbetsgivarfrågor

27 augusti 2021

Innan semestern gick vi ut med en nyhet om alkohol och semester och vikten av att arbeta förebyggande. Det är viktigt att ta tag i det nu igen så att en eventuellt ökad konsumtion av alkohol under ledigheten inte övergår i missbruk och misskötsamhet.

Det är för alla inblandade bättre att arbeta förebyggande med skadligt bruk. Ju förr den drabbade får hjälp, desto större är möjligheterna att bli kvitt problemen samtidigt som det blir betydligt mindre kostsamt för företaget. Därför kan vikten av att arbeta förebyggande och att tidigt ge stöd till den som har problem inte nog betonas.

Ta upp frågan på personalmöten

Prata gärna om det här på personalmötet nu efter semestern. Behöver ni stöd i det arbetet har Installatörsföretagen tecknat ett avtal med Alna, som är experter på skadligt bruk i arbetslivet. Avtalet ger tillgång till gratis rådgivning och rabatterade utbildningar till våra medlemsföretag. Tjänsten är tänkt att användas i förebyggande syfte.

I samband med att frågan diskuteras på personalmötet kan det också vara lämpligt att informera de anställda om att de själva kan söka hjälp anonymt via till exempel Beroendecentrum

Det finns också information om skadligt bruk på 1177 Vårdguiden.

Kontakta din företagsrådgivare

Om ett missbruk har gått så långt att det lett till misskötsamhet ska du först kontakta din lokala företagsrådgivare på Installatörsföretagen.