Hoppa till innehåll

Installatörsföretagen följer utvecklingen av cementkrisen

Aktuellt, Visa alla

30 juli 2021

Efter ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen hotades Cementas kalkstensbrytning i Slite på Gotland. Regeringen har nu gett Cementa ytterligare åtta månaders möjlighet att fortsätta brytningen.

Tillverkningen i Slite står i dag för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Ett stopp i produktionen skulle drabba flera delar av samhället. Enligt Byggföretagens konsekvensanalys skulle byggnationen av tre av fyra bostäder hindras. Stora infrastrukturprojekt skulle också stoppas eller fördröjas. De stora konsekvenserna för byggsektorn skulle på sikt sprida sig till de installationsföretag som är verksamma i branschen.

– Det viktigt att krisen får en lösning. Vi och hela samhällsbyggnadsbranschen behöver rimliga och långsiktiga förutsättningar. Även om vi nu får en förlängd brytning av kalk så tar det tid ställa om för att få annan cement. Den här situationen skapar osäkerhet och riskerar att försena projekt. Problemet blir också att få ny personal på sikt. Hur ska ungdomar lockas till en bransch där man kan dra undan mattan på det viset? Samhället behöver fler installatörer för att klara av en energi- och klimatomställning, inte färre, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen. Läs mer på LinkedIN

Mer information

Läs mer om cementkrisen och följ utvecklingen här:

Byggföretagen: Cementkrisen

Svensk Betong: Cementbrist