Hoppa till innehåll

Elektrikerförbundet växlar upp konflikt i Sjöbo

Installationsavtalet, Visa alla

06 juli 2021

Under måndagen 5 juli lade Svenska Elektrikerförbundet (SEF) ett sympativarsel som berör flera av Installatörsföretagens medlemsföretag. Sympatiåtgärderna innebär att företag som betalat för fredsplikt och slutit kollektivavtal med motparten ändå kan drabbas av stridsåtgärder.

Elektrikerförbundet har varslat företaget Tema Elektro i Blentarp. Bakgrunden till sympativarslet är att Elektrikerförbundet har en konflikt med företaget Tema Elekto i Blenarp där Elektrikerförbundet anser att företaget ska teckna kollektivavtal. I ett första steg hotas elteknikföretag i Sjöbo kommun vars arbete kan tvingas att stoppa.

– Blir Elektrikerförbundets varsel verklighet så kommer oskyldiga och skötsamma elteknikföretag att drabbas. I första skedet drabbas flera företag i Sjöbo kommun och därefter stora byggprojekt i Kristianstad och Malmö, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

De företag som drabbas av Elektrikerförbundets sympatiåtgärder är medlemmar i Installatörsföretagen - och har tecknat kollektivavtal.

– Elektrikerförbundets nya stridsåtgärder skjuter bredvid målet. Företag som har tecknat kollektivavtal omfattas av fredsplikten men tvingas ändå in i konflikten av Elektrikerförbundet. Det är verkligen inte vad företagen behöver efter ett år med pandemi och alla utmaningar som det har medfört, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Vad händer nu?

Elektrikerförbundets sympativarsel träder i kraft den 10 augusti. Är konflikten inte löst då stoppas allt arbete på elteknikföretag i Sjöbo kommun. Den 23 augusti utökar Elektrikerförbundet konflikten ytterligare genom att stoppa arbeten vid Badriket i Kristianstad och Slottstadens skola i Malmö.

Hur kan det här drabba företag som slutit kollektivavtal?

Det varsel Elektrikerförbundet lagt är ett så kallat sympativarsel och betyder att konfliktåtgärder kan riktas mot helt andra verksamheter än de som är föremål för konflikten. Av den anledningen kan företag som har slutit kollektivavtal drabbas trots att de betalat för arbetsfred genom att sluta kollektivavtal. Syftet är att tvinga fram en förhandling.

Vilka stridsåtgärder inledde Elektrikerförbundet redan 2 juni?

Då riktades stridsåtgärderna enbart mot Tema Elektro. Det är först 10 augusti stridsåtgärden riskerar att övergå i en sympatiåtgärd som drabbar andra företag.