Hoppa till innehåll

Stora Legionelladagen - nu på UR Play

Lönsamhet & företagande, Visa alla

07 april 2021

Antalet fall av den dödliga bakterien legionella tycks öka, trots att möjligheterna att bygga bort smitthärdar är bättre än någonsin. För att sätta fokus på frågan arrangerade Installatörsföretagen och Säker Vatten Stora Legionelladagen den 15 april. Nu kan du se konferensen på UR Play.

Årets konferens filmades av Utbildningsradion UR och finns tillgänglig via UR Play.

Stoppa legionella

Legionella är en bakterie som förekommer naturligt i vår miljö, bland annat i vattentäkter. Genom dricksvattnet kommer legionellabakterien in i fastigheters tappvattensystem. Där kan legionellabakterien förökas och i vissa fall orsaka legionärssjuka eller pontiacfeber. Tillväxten av bakterierna sker främst i temperaturintervallet mellan 20–45 °C. Därför är tappvattensystem, vattentankar, bubbelpooler, duschar, öppna kylsystem och vatten i ventilationssystem vanliga installationer där legionella växer till.

- Forskningen och tekniken för att minska spridningen av legionella går framåt, men inte tillräckligt fort. Genom att samla Sveriges kompetens kring legionella hoppas vi kunna sprida information och få i gång fler initiativ för att minska riskerna kring uppkomsten av legionellabakterier, säger Ola Månsson som är vd för Installatörsföretagen.