Hoppa till innehåll

Kan individuell mätning och debitering gynna lönsamheten?

Lönsamhet & företagande

21 april 2021

Sedan slutet av 2019 gäller den nya lagen om installation av IMD, individuell mätning och debitering. Nu har en förstudie utrett hur lagkravet skulle kunna användas för att skapa lönsamma lösningar som kombinerar mätning och andra energieffektiviserande åtgärder.

- Lagkravet kan användas för att få en driftvänlig byggnad på sikt. Mäter man mer får man också bättre koll på byggnaden. Och det handlar inte bara om att göra specifika åtgärder utan också om uppdatering av mätstruktur och fastighetsautomation, säger Helen Magnusson, projektledare för förstudien och energiexpert Installatörsföretagen.

IMD, individuell mätning och debitering, kan göra att fastighetsägare får bättre möjligheter att hålla byggnader i bra skick. En av anledningarna är att det då är enklare att injustera värmesystemet och att det blir enklare att upptäcka brister.

- Finns det flera mätpunkter blir det också enklare att se vilken lägenhet som inte har fungerande värme, säger Helen Magnusson.

I takt med att byggnader blir mer energisnåla kommer enskildas beteenden spela en allt större roll för energianvändningen. Därför kan betydelsen av individuell mätning väntas öka framöver.

- Det behövs ytterligare analys, information och forskning på det här området. Kunskaperna om värmesystem måste öka och ges en högre status. Men otydligheter angående den nya lagen om IMD måste också redas ut, säger Helen Magnusson.

Mer information

Läs en längre artikel om IMD och förstudien på Renoveringstjänst eller läs förstudien här.