Hoppa till innehåll

Vill du komma in på bygget även efter sommaren?

Arbetsmiljö

02 februari 2021

Många i installationsbranschen kommer att beröras när den nya säkerhetsutbildningen Safe Construction blir obligatorisk den 1 juli 2021. Här går vi igenom vad du och dina medarbetare måste göra innan dess – annars riskerar ni att inte kunna utföra alla arbeten efter halvårsskiftet.

Den kostnadsfria utbildningen för säkrare arbetsmiljö gäller för alla byggarbetsplatser som Byggföretagens medlemmar ansvarar för. Det innebär att om ditt företag exempelvis anlitats som underentreprenör (UE) av ett byggföretag som är medlemmar i Byggföretagen, så måste personerna som ska utföra arbetet ha gått säkerhetsutbildningen innan de kliver in på bygget.

Om utbildningen

Safe Construction utförs via Byggföretagens utbildningscenter, BUC, och kan genomföras via mobil, dator eller surfplatta. Det som krävs är internetuppkoppling samt att du tillåter så kallade cookies. Detta på grund av att du kanske inte slutför utbildningen vid ett tillfälle utan vill ha möjlighet att gå tillbaka när det passar dig.

- Vi uppmanar alla våra medlemsföretag och deras anställda att gå den här utbildningen redan nu. Det finns ingen anledning till att vänta. För då kanske du står där efter sommaren och måste tacka nej till jobb för att ingen kan utföra arbetet, säger Magnus Persson som är arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen.

Alla frågor på alla kapitel måste godkännas och kursen genomförs tills den är helt komplett. Du kan göra den hur många gånger som helst och får nya chanser tills du är klar. Alla kompetenser registreras dessutom på individnivå.

- Kompetensen är personlig, vilket innebär att om en medarbetare redan gått kursen ”Safe Construction” när denne arbetade på ett annat företag så gäller den fortfarande, säger Berndt Jonsson som är nationell arbetsmiljösamordnare på Byggföretagen.

Utbildningen kan genomföras vid hur många tillfällen som helst och beräknas ta en till två timmar. För den mer erfarne som inte behöver läsa på kan den dock genomföras under 30 minuter. Ett godkänt resultat gäller i fem år och kan därefter laddas på individens ID06-kort.

- Hela utbildningens syfte är att vi ska bli en säkrare bransch och skapa en medvetenhet kring arbetsmiljön. För att minska den arbetsrelaterade ohälsan har Byggföretagen valt den här linjen. Det gör att vi får en branschstandard med gemensam syn på vad säkerhet på arbetsplatsen innebär, betonar Magnus Persson.

Du finner mer information samt frågor och svar på vår sida om utbildningen >>