Hoppa till innehåll

Nya regler för beskattning för utländsk arbetskraft

Arbetsgivarfrågor

08 januari 2021

Riksdagen har beslutat att införa det ekonomiska arbetsgivarbegreppet i Sverige från och med 1 januari 2021. Avgörande för om en arbetstagare ska beskattas i Sverige är vem den utför arbete för, och inte vem som betalar ut lönen.

De nya reglerna innebär att när du som svenskt företag anlitar ett utländskt bolag, till exempel genom att hyra in personal, måste du kontrollera att det utländska bolaget är godkänt för svensk F-skatt. Om det utländska bolaget inte har godkännande för svensk F-skatt ska du som anlitande svenskt företag göra skatteavdrag med 30 procent på betalningen. Detta gäller vid betalning av faktura. Detta gäller inte bara vid situationer med inhyrning, utan vid betalning av fakturor avseende arbete utfört i Sverige. Detta gäller oavsett om det utländska företaget har ett fast driftställe i Sverige eller inte. Avgörande är godkännandet för F-skatt.

Det blir alltså än viktigare att kontrollera att de utländska bolag som ni gör affärer med är godkända för F-skatt i Sverige.

Skyldighet göra skatteavdrag

Liksom tidigare gäller att när ett utländskt installations- eller markföretag självständigt ansvarar för el- och VVS-installationer eller schaktarbeten på en svensk byggarbetsplats omfattas de normalt sett inte av det nya regelverket.

För utländska företag innebär det nya regelverket skyldighet att göra skatteavdrag från de anställdas lön, när den anställde ska beskattas i Sverige för lön arbetstagaren får från sin utländska arbetsgivare. Det utländska företaget ska då göra skatteavdrag, blir registreringsskyldigt som arbetsgivare i Sverige, och har skyldighet att lämna månatliga arbetsgivardeklaration.

Mer information om de nya reglerna finns på Skatteverkets hemsida.