Hoppa till innehåll

Kompetens och affärsmodeller i fokus för entreprenörer inom ventilation

Ventilation

09 december 2020

Ventilationsutskottet har under årets slut kartlagt och valt riktning framåt. Utskottet har sedan tidigare tre prioriterade områden - kompetensförsörjning, marknad och utveckling samt branschstatus och kvalitet. Under 2021 kommer fokus ligga på kompetens och affärsmodeller.

- Att förse branschen med rätt kompetens är en nyckel för att kunna möta den förändring vi ser i ventilationsbranschen och ha möjlighet att slå mynt av möjligheterna, säger Fredrik Löfgren, HR-chef på Bravida och en av de medverkande i ventilationsutskottet.

Under det möte som ägde rum i slutet av november diskuterades både hur arbetet i Ventilationsutskottet ska bedrivas, vilka förväntningar som finns på samarbetet och av varandra inom arbetsgruppen. Men även vilka frågor som ska ligga i fokus under 2021. Medverkade gjorde bland annat Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

- Att vi tar ett gemensamt grepp om de frågor som är viktiga för entreprenörer inom ventilation kommer ge resultat för våra medlemsföretag. Exempelvis är många beslutsfattare redan positiva till att hitta incitament för energibesparande och klimatsmarta åtgärder. Här ska vi som organisation hjälpa till att visa vad ventilation bidrar med, sa Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Workshop blickade framåt

Medarbetare från Installatörsföretagen höll även en presentation om branschens förändring. Det är tydligt att efterfrågan rör sig ifrån det traditionella installationsarbetet. De stora möjligheterna framåt ligger i service och underhåll samt tjänsteerbjudanden med fokus på helhet, funktion, energi och hälsa.

Mötet avslutades med en workshop där man diskuterade det kommande året och vilket fokus utskottet ska ha. Utskottet var överens om att fokus ska ligga på att säkerställa att det finns rätt kompetens i medlemsföretagen för att möta branschens utveckling och kundernas efterfrågan. Utskottet kommer också se över vilka affärsmodeller och koncept som behövs för att kunna utveckla och nå marknaden med sina kommande erbjudanden och tjänster.

Ventilationsutskottet är ett samarbete mellan Installatörsföretagen och Plåt & Ventföretagen. Syftet är att skapa en plattform där vi tillsammans driver utveckling framåt för företag verksamma inom ventilation.