Hoppa till innehåll

Eventuell flytt av utbildning i Malmö upprör

IN Skånes Regional förening

02 december 2020

Den 27 november publicerades en artikel i Skånska Dagbladet under rubriken Branschen rasar mot behandling av yrkesprogrammen. Artikel har sin grund i ett brev som Installatörsföretagen skickat till berörda politiker.

Du kan läsa artikeln här men det kräver tyvärr inloggning. Brevet vi skickade hittar du däremot här nedan.

Espitia (S) prioriterar inte Malmös yrkesprogram

Installationsbranschen har länge lidit av brist på personer med rätt kompetens. Att det saknas elektriker, VVS-installatörer och andra yrkesgrupper riskerar att bromsa såväl lokala infrastrukturprojekt som regeringens klimatmål. Ändå vill utbildningsnämnden i Malmö flytta Vvs- och fastighetsprogrammet samt Elprogrammet ut från centrum permanent. Det riskerar att göra dessa utbildningar mindre attraktiva och att öka bristen på installatörer i Malmö och Skåne ytterligare.

Med ett högt söktryck, goda resultat och väl fungerande samarbete med företag i regionen har Universitetsholmen i Malmö utmärkt sig som en av Sveriges bästa gymnasieskolor för installationsbranschen. Skolan har blivit lovad nya lokaler på sin tidigare adress i centrum och har därför flyttat in i tillfälliga lokaler på Norra Sorgenfri. Nu vill utbildningsnämnden i Malmö ompröva beslutet om att de nya lokalerna i centrum ska inrymma anpassade verkstadslokaler. Det skulle innebära att Vvs- och fastighetsprogrammet samt Elprogrammet tvingas stanna kvar på Norra Sorgenfri, medan övriga program flyttar tillbaka till centrum.

Installationsbranschen har länge haft svårt att rekrytera personer med rätt kompetens. Om det inte finns utbildade elektriker, elkraftsentreprenörer eller VVS-installatörer så kan varken laddpunkter för elbilar installeras, elnätet byggas ut eller nya fastigheter få fungerande värme och vatten. Det bromsar exempelvis byggnationen av mer än en kvarts miljon bostäder som Boverket anser behöver uppföras. Dessutom äventyras Malmös eget klimatmål om att minska utsläppen med minst 40 procent och att sänka energianvändningen med ytterligare 20 procent per person till 2030. Det är ju installatörer som ser till att ny klimatsmart- och energieffektiv teknik blir en del av vår gemensamma vardag.

Utöver att det saknas installatörer så råder det akut brist på utbildade yrkeslärare till gymnasieprogrammen. Att flytta yrkesprogrammen längre från centrum äventyrar rekryteringen av både personal och elever, som riskerar att välja bort skolan med anledning av bland annat sämre kommunikationer. Dessutom riskerar beslutet att leda till ökad segregation när teoretiska utbildningar ligger centralt men yrkesutbildningar förläggs utanför från centrum. Det går rakt emot kommunens mål om delaktighet och tillgänglighet. Våra medlemsföretag, som har Universitetsholmens Gymnasium som sin främsta rekryteringsbas, är oroade över planerna och vill vara delaktiga i diskussionen om programmens lokalisering.

Utbildningsnämnden i Malmö menar att ”ett högt kostnadsläge och en stramare ekonomi kräver nya prioriteringar”. Istället för att investera i yrkesprogrammen vill nämnden därför, med ordförande Juan-Tadeo Espitia (S) i spetsen, göra besparingar, trots regeringens och Socialdemokraternas ambitioner om att säkra sektorns behov. I förlängningen riskerar det att drabba kommunens ekonomi genom minskad sysselsättning och sjunkande skatteintäkter. Nu krävs ett snabbt beslut om att verkstadslokaler för yrkesförberedande program ska byggas på Universitetsholmen så att programmen återigen kan lokaliseras i centralt och ges samma status som de teoretiska gymnasieprogrammen.

Undertecknat av

Johnny Petré, regionchef Bravida och ordförande Installatörsföretagens regionala förening Skåne

Peter Jönsson, ombudsman Elektrikerförbundet region syd

Torbjörn Johansson, företagsrådgivare Installatörsföretagen