Hoppa till innehåll

Ingen överenskommelse om LAS

Arbetsgivarfrågor

01 oktober 2020

Trots bra och konstruktiva LAS-förhandlingar har parterna inte kunnat nå en överenskommelse. Nu tar politikerna över ansvaret för att nå en lösning.

LAS – Lagen om anställningsskydd – är en viktig del av spelreglerna för den svenska arbetsmarknaden. Parterna (LO, PTK och Svensk Näringsliv) har förhandlat om reformerade regler kring las. Tyvärr har man inte kunnat nå samsyn, trots bra och givande förhandlingar.

– Vi beklagar den uteblivna överenskommelsen. Vår förhoppning var att parterna skulle kunna enas om att utveckla det nuvarande regelverket. Nu går frågan över till politikerna som parallellt arbetat med frågorna i en egen utredning. Vi hoppas på ett bra utfall, men beklagar samtidigt att inte arbetsmarknadens parter lyckades nå en lösning inom ramen för den svenska modellen, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att genomföra de förslag som presenterats i en statlig utredning. De nya reglerna börja gälla senast den 1 januari 2022, enligt de politiska utfästelserna. Nu väntar en politisk process och lagstiftning.

  • Läs mer om förhandlingarnas utfall: LAS-förhandlingarna kraschar
  • Läs mer om las-förslagen: Här är LAS-utredningens förslag