Hoppa till innehåll

Coronaviruset – senaste nytt

Arbetsgivarfrågor

23 oktober 2020

Fortsätt håll dig uppdaterad kring vad som gäller med anledning av coronaviruset. Nedan hittar du de senaste nyheterna och förändringarna av gällande regler.

Slopat krav på läkarintyg för sjuklön förlängt

Den tillfälliga lagändringen som innebär ett slopat krav på läkarintyg under dag 8-14 i en sjukperiod, är förlängt till den 31 december 2020. Det innebär att du som arbetsgivare inte kan kräva ett läkarintyg från arbetstagaren för att betala sjuklön under denna del av sjukperioden. Läs mer om vad som gäller kring läkarintyg under Sjuk, karens, VAB, riskgrupp.

Försäkringskassan kräver återigen läkarintyg

Från och med 1 november 2020 går Försäkringskassan tillbaka till tidigare regler för läkarintyg för att betala ut ersättning: dag åtta för ersättning vid VAB och dag 15 för sjukpenning. Därmed bör arbetsgivaren kunna få kopia på det intyg Försäkringskassan kräver, som stöd för arbetstagarens lovliga frånvaro. Detta gäller för sjukperiod som inleds den 1 november eller senare. Mer information hittar du under Sjuk, karens, VAB, riskgrupp

Missa inte information från Fora och Collectum!

Fora och Collectum har sammanställt information med anledning av coronaviruset på sina respektive webbplatser. Du hittar bland annat information kopplat till korttidspermittering och hur den påverkar ålderspensionen. Länkar och mer information hittar du under Kollektivavtalade försäkringar.

Bra information hos Försäkringskassan

Försäkringskassan lämnar bra information kring vad som gäller med anledning av coronaviruset på deras webbplats. Informationen riktas till privatpersoner men kan ändå vara givande för dig i din roll som arbetsgivare.