Hoppa till innehåll

Ny LAS och nya Huvudavtal – vad innebär det för dig som arbetsgivare?

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

Installatörsföretagen ger dig som arbetsgivare informationen du behöver med anledning av nyheterna i lagen om anställningsskydd (LAS), det nya grundläggande omställnings- och kompetensstödet samt det nya omställningsstudiestödet.

Webbinarium 07 sep 2022 09:00 - 07 sep 2022 12:00

Bakgrund

Svenskt Näringsliv, LO och PTK har förhandlat fram huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd. Riksdagen har också beslutat om en reformerad arbetsrätt. De nya avtalen och de nya reglerna börjar gälla den 1 oktober 2022.

De nya avtalen och reglerna innebär att den anställda, vid sidan om sitt anställningsskydd, får utökad rätt till omställnings- och kompetensstöd, bland annat i form av ett nytt offentligt omställningsstudiestöd och ett kompletterande kollektivavtalat studiestöd. Det stärker den anställdas ställning på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren får ökad flexibilitet vid uppsägning på grund av arbetsbrist, ökad förutsägbarhet och sänkta kostnader vid uppsägning på grund av personliga skäl.

Innehåll

De kollektivavtal som Installatörsföretagen tecknar med flera olika fackförbund kommer i olika utsträckning påverkas av reformen. Under webbinariet går vi igenom nyheterna samt hur förändringarna påverkar villkoren i våra respektive kollektivavtal.

Vi inleder webbinariet med en generell genomgång av förändringarna, varefter vi går igenom inverkan på respektive avtalsområde. Du som deltagare kan välja att delta de tider som är relevanta just för dig och din verksamhet.

Mer information om ändringarna

Vill du redan nu läsa mer om de nya reglerna och avtalen hittar du detaljerad information om detta här (inloggning krävs).

Du måste logga in för att se anmälningslänken ovan.